De Moment Design Betekenis week 2020

Dit jaar was er de jaarlijkse Betekenisweek van het Moment Design Collectief. Omdat ik na het behalen van mijn certificering Moment Design bij dit collectief aangesloten ben, heb ook ik deelgenomen aan dit mooie initiatief.

De Betekenisweek wordt er door de fotografen van het collectief een groot aantal gratis fotosessies gegeven voor mensen die chronisch of terminaal ziek zijn, of herstellende na een ingrijpend ziektetraject. Het geeft de gelegenheid om samen met degene op de foto gezet te worden die geholpen heeft om deze moeilijke periode door te komen.

Dit jaar kwamen er meer dan 250 aanmeldingen binnen, waarvan ik er maar liefst 16 kreeg. Ik moest daaruit een selectie maken wie ik op de foto wilde zetten, een van de moeilijkste dingen die ik heb moeten doen. Elk verhaal was aangrijpend, ze waren het allemaal waard om gefotografeerd te worden. Maar ik moest kiezen. Het plan was om er een vijftal te fotograferen, maar het werden er tien.

Trix en Jef

Trix en Jef

In de weken die volgden heb ik met alle tien aanmeldingen afspraken gemaakt voor een fotosessie op de locatie die ieder het liefste wilde. Een locatie die iets betekende voor ze, of die gewoon heel mooi was.

Tijdens deze fotosessies heb ik heel bijzondere verhalen gehoord. Het is aangrijpend om te horen wat ze doorgemaakt hebben, of nog steeds doormaken. Maar wat me het meeste bij is gebleven is, dat zonder enige uitzondering iedereen zo ontzetten positief in het leven staat, ondanks de ziekte. Vaak had ik het gevoel dat de ziekte ook een hele positieve draai aan het leven had gemaakt, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt. Het heeft mensen dichter bij elkaar gebracht, het heeft ze bewuster gemaakt van het leven en vooral het genieten van het leven. Dit was heel hartverwarmend.

Jolanda en Jean-Robert

Jolanda en Jean-Robert

Alle mensen die ik op de foto heb mogen zetten vonden het een bijzondere ervaring, en ik heb achteraf menig bedankje en kaartje gekregen. Het is fijn om te horen hoe een ogenschijnlijk simpel gebaar als een fotosessie zoveel heeft kunnen betekenen.

Inmiddels is de Betekenisweek voorbij, en ik ben er trots op dat ik er deel van uit heb kunnen maken, en dat ik iets heb kunnen betekenen voor iedereen die ik op de foto hebt gezet. Kijk vooral even de afsluitende video van het Collectief, van alle fotosessies die voorbij zijn gekomen. Ik heb bovendien een selectie foto’s in dit blogbericht gedeeld.